art4

Programmeurs voor jouw kunstinstallatie

Kunst en tech: Programmeren voor dummies

Als kunstenaar weet je het al: Alles valt te leren. In principe is iedereen geschikt om toe te treden in de wereld van de programmeurs en developers en door te voeren in je kunstwerken, mits je geïnteresseerd bent in de materie natuurlijk.. Ben je eerst geïnteresseerd in het vinden van een programmeur die je kan helpen met je art installaties, dan zijn er partijen die je kunnen helpen in deze zoektocht. Personal Programmer helpt je bij het vinden buitenlandse programmeurs, maar je kunt ook zelf gaan leren hoe het moet. Benieuwd hoe? Hieronder volgen een aantal tips die je als beginnend programmeur en developer zeker kunt gebruiken

 

Wat?

 De eerste vraag die je aan jezelf stelt, is een korte vraag: wat? Het is erg belangrijk dat je interesse hebt in het vak van programmeurs en developers, maar het is te breed om zomaar iets te gaan doen. Belangrijk is om uit te zoeken wat je wilt gaan doen binnen het vakgebied. Wil je bijvoorbeeld games of apps ontwikkelen of wil je websites bouwen. Zodra je hier uit bent, kun je gericht op je doel af gaan. Kijk ook naar de vraag op de markt, waar is behoefte aan? Op de website van Personalprogrammer kun je bijvoorbeeld zien waar de vraag op dit moment ligt.

Welke programmeertaal

 Er is een oerwoud van programmeertalen te vinden. Kijk welke het beste bij jou en je doelen past voor je een keuze maakt. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar hou wel altijd in gedachten wat je uiteindelijk wilt gaan doen als programmeur of developer.

 

Overzicht

 Bij programmeren zie je niet direct wat het resultaat van je werk gaat zijn. Het is belangrijk om overzicht te houden, anders verlies je grip. Deel daarom al je projecten op in stappen. Elke stap die je voltooit, brengt je dichterbij het eindresultaat.

 

Scratch

 De kinderen van nu zijn de toekomstige programmeurs en developers. Er zijn dan ook al apps die kinderen leren om te programmeren. Ondanks dat zo’n app er voor een volwassene wat simpel uitziet, kan het ondersteunend werken bij het leren programmeren.

 

Online cursus, oefenwebsites en games voor programmeurs

 Een zoekopdracht op internet geeft je al snel een overzicht van verschillende online cursussen die je helpen met het leren programmeren. Ook zijn er diverse websites waar je je geleerde kunsten kunt oefenen. Op het wereldwijde web zijn games die je tijdens het spelen zelf maakt. Tijdens het spel wordt je van A tot Z uitgelegd hoe je moet coderen.

 

Leer van anderen

 Via bijvoorbeeld diverse fora kun je in contact komen met ervaren programmeurs en developers. De meesten zijn bereid om een groentje aan de hand mee te nemen en te begeleiden op het gebied van coderen. Ben je al iets verder, dan kun je de code van een ander bekijken, zoals bij open-source codes. Door naar deze codes te kijken, kun je al erg veel leren.